Mitä mietit sunnuntai-iltana?

20.11.2023

Sunnuntai-ilta ja viikonloppu lähenee loppuaan. Aamulla koittaa taas arki ja työ. Millä mietteillä lähdet kohti uutta työviikkoa?

Rentona tai innostuneena?


Ehkä tuumailet aika rennosti mielessäsi, että "jahas, se on taas uusi viikko alkamassa". Mielesi ei vielä kummemmin karkaile töihin. Korkeintaan tsekkaat kalenterista mitä maanantaina on edessä, mutta sen jälkeen katselet rauhassa telkkaria sohvan mutkassa tai istut ja nautit sunnuntaisaunan löylyistä. Katsotaan aamulla sitten, tuumailet.

Odotatko työpäivää innostuneesti? Töissä on meneillään jotain mielenkiintoista, jossa saat käyttää kykyjäsi. Tai olet juuri aloittanut uudessa työpaikassa, ja kaikki on kiinnostavaa, uutta ja innostavaa. Ehkä olet viettänyt viikonlopun yksin ja kaipaat taas työkavereiden seuraa, heidän hyviä juttujaan ja mahdollisuutta kertoa omia kuulumisiasi. Tai tykkäät asiakkaistasi, joita tiedät taas huomenna tulevan.

Ahdistusta ja jännitystä?


Mutta mitäs jos sunnuntai-iltana mielesi valtaakin ahdistus? Työpäivä jännittää, se, mitä kaikkea se tuo tullessaan. Ehkä olet työssä, jossa päivät eivät ole ennustettavissa ja olet alkanut huomaamaan, että se ei ehkä ole sinulle hyvä asia. Saatat olla juuri aloittanut uudessa työssä ja olet vielä epävarma osaamisestasi uuden työn vaatimusten äärellä. Tai et haluaisi kohdata työkaveriasi tai esihenkilöäsi, koska joku tai jokin on saanut välillenne jännitteitä. Tai jännität asiakkaiden palautetta, ehkä jopa koet työssäsi uhkaavia tilanteita. Tai olet vain väsynyt, pohjattoman väsynyt.

Ehkä näet silmiesi edessä työpöydälläsi odottavat post it-laput, kymmenet uudet meilit, hälisevän koululuokan, hoitamista vaativat asiat, joita on aivan liikaa. Tai tiedät, että maanantai alkaa kokouksella, niiden ihmisten kanssa, joiden läsnäollessa et ole parhaimmillasi.

Ethän jää yksin


Sunnuntai-ilta voi olla melkoinen mittari sille miten töissä voit tai millaisin voimavaroin elät juuri tällä hetkellä. Innostus tai rento ja neutraali fiiliksesi kertovat siitä, että kaikki on töissä hyvin tai riittävän hyvin. Mutta jännitys ja ahdistus kertovat toista tarinaa, jota sinun kannattaisi kuunnella.

Sunnuntai-ilta voi olla sinulle suunnannäyttäjä. Se voi muistuttaa siitä, että kaikki onkin hyvin. Tai tuoda esiin jotain sellaista, jonka tulisi muuttua. Jos mahdollista, jaa ajatuksesi ja tunteesi jonkun läheisen ja luotettavan kanssa. Ja tiesitkö, että työnohjaus on hyvä paikka jutella yhdessä luotettavan ammattilaisen kanssa, tutkia sunnuntai-iltaa ja kurottaa kohti valoisampia maanantaiaamuja.

Katja Tuulari

Tämän blogin kirjoittajalle työelämän hyvinvointi on sydämen asia. Haluatko jutella lisää? Ota yhteyttä, täällä olen, Sinua ja työyhteisöäsi varten!